Jezus' lijden, dood en opstandingMuestra
Politiek gekonkel
“Pilatus zei tegen de overpriesters en de menigten: Ik vind geen schuld in deze Mens. Maar zij drongen des te sterker aan en zeiden: Hij hitst het volk op door in heel Judea onderwijs te geven, van toen Hij begon in Galilea tot hiertoe” (Lukas 23:4-5, HSV).
Voor de Joodse Raad was het duidelijk: Jezus moest sterven. Hij moest uit de weg geruimd worden voordat Hij nog meer schade kon aanrichten. Maar omdat de Romeinen de baas waren in Israël, mochten de Joden zelf geen executies uitvoeren. Daarvoor waren ze afhankelijk van de Romeinse overheid. Daarom brachten ze Jezus naar stadhouder Pilatus. Aangezien die niet onder de indruk zou zijn van theologische geschillen, bedachten ze een aantal politiek gevoelige aanklachten, namelijk dat Jezus het volk zou aanzetten tot opstand tegen het Romeinse gezag. Pilatus merkte al snel dat deze beschuldigingen geen hout sneden en concludeerde dat Jezus onschuldig was.
Maar daarmee was de zaak niet afgerond. De Joodse leiders bleven beschuldigingen inbrengen. Pilatus stuurde Jezus door naar Herodes, de koning van Galilea (het gebied waar Jezus ook veel geweest was). Opnieuw werd Jezus ondervraagd en bespot zonder schuldig gesproken te worden. Vervolgens werd Hij weer teruggestuurd naar Pilatus. Die herhaalde nog eens dat de politiek gemotiveerde aanklachten onwaar bleken en dat Jezus dus onschuldig was. Maar in plaats dat Pilatus Jezus daadwerkelijk vrij liet, stelde hij voor Hem te straffen! Alles om de Joden tevreden te houden...
Het proces van Jezus was een opeenstapeling van onrecht. De religieuze leiders wilden Hem dood en de politieke leiders toonden geen ruggengraat.
Welke gevoelens komen in jou op als je dit verhaal leest?
Escrituras
Acerca de este Plan
Over de hele wereld vieren christenen het Paasfeest. Het evangelie van Lukas geeft ons een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen die we met Pasen herdenken: Jezus’ lijden, dood en opstanding. Deze gebeurtenissen vormen het hart van het christelijk geloof!
More