Manna voor elke dag - maand 9 - KislevSample
Kislev 15
Baruch (Geprezen is God)
Waar ben je God vandaag dankbaar voor?
Shekina (Gods aanwezigheid)
Waar nodig je Gods aanwezigheid voor uit vandaag?
"Ga met een danklied zijn poorten binnen.
Kom met een danklied naar het plein van zijn heiligdom.
Prijs de Heer! Dank Hem!"
(Psalm 100:4, BB).
In het Hebreeuws ontdekken we zo’n vijftig verschillende woorden voor lofprijzing, ieder met een eigen betekenis. In dit vers komen we drie belangrijke woorden tegen: todah, hallal en barak.
Kom zijn poorten binnen met een loflied (todah). Dit betekent ten diepste het opheffen van handen bij een lofoffer. Als je God looft is dat een offer, het kost je iets en je kiest er bewust voor. Hoe je je ook voelt en hoe je omstandigheden ook zijn. In geloof hef je je handen op naar God en vormt daarmee een trechter. Zo eer je God en open je jezelf, zodat Hij je kan vullen met zijn Geest. "Wie lof offert (todah) eert Mij, en baant de weg, dat Ik hem Gods heil doe zien" (Psalmen 50:23, NBG51).
Hef in zijn voorhoven een lofzang (bithilla) aan. Dit betekent: het zingen van hallals. Het woord hallal kennen we van Halleluja wat ‘prijs de Heer’ betekent, maar ook ‘vieren, dwaas en uitgelaten zijn.’ Als we God prijzen, mogen we dat met enthousiasme doen! Uit ons dak gaan voor Hem is niet oneerbiedig, maar een opdracht van God zelf. David danste uit alle macht voor de ark uit en legt in 2 Samuel 6:12-22 uit waarom. Als we al juichen bij een doelpunt van Oranje, hoeveel temeer mogen we onze geweldige God vieren?
Breng Hem hulde, prijs zijn naam (barak). Dit betekent knielen, zegenen en verklaren dat God de bron is van alle zegen. Verklaren doen we met ons verstand. We zetten op een rijtje wat Hij voor ons betekent en heeft gedaan zoals David in Psalmen 103 doet. We zijn onder de indruk en knielen eerbiedig voor Hem neer.
Zo mogen we God prijzen met onze wil, ons gevoel én ons verstand!
Peter van Essen, His Homebase, Apeldoorn.
Scripture
About this Plan
Kislev is de negende maand van Gods kalender. Om te weten welke westerse datum dat is raad ik je aan om de Hebreeuwse kalender op je telefoon te zetten. Zo weet je precies waar je zit, want ieder jaar valt weer anders! Ik bid dat je deze maand nieuwe verdieping van je geloof mag ontvangen. Elke maand volgt een nieuw leesplan met Gods kalender en feesten.
More