YouVersion Logo
Search Icon

BibleProject | DreptateSample

BibleProject | Dreptate

DAY 3 OF 3

Ziua 3 - Cine este nedrept?

Așa cum am discutat ieri, justiția și dreptatea se referă la un mod de viață radical și altruist.

Cum ar fi aici, în cartea Proverbe: ce înseamnă să judeci drept? "Deschide-ți gura în sprijinul celui mut."

Și ce înseamnă aceste cuvinte pentru profeții precum Ieremia?

"Eliberați-l din mâna asupritorului pe cel ce a fost jefuit! Nu nedreptățiți pe străin, pe orfan sau pe văduvă!"

Sau aici, în cartea Psalmilor. "Domnul, cel care susține cauza celor asupriți, cel ce dă pâine celor flămânzi, cel care eliberează prizonierii, dar răstoarnă calea celor răi." Uau. Dumnezeu răstoarnă calea celor răi?

În ebraică, cuvântul pentru „rău” este „rasha”. Înseamnă „vinovat” sau „cel care greșește”. Se referă la cineva care tratează rău un alt om, ignorându-i demnitatea ca și chip al lui Dumnezeu.

Așadar, sunt justiția și dreptatea importante pentru Dumnezeu?

Da. Așa trebuia să fie familia lui Avraam, israeliții. Ei au ajuns să fie sclavi imigranți oprimați pe nedrept în Egipt, până când Dumnezeu a confruntat răul Egiptului, declarându-l ca fiind "rasha" — vinovat de nedreptate. Și astfel, El a eliberat Israelul.

Dar, ironia tragică a istorisirii Vechiului Testament este că acești oameni răscumpărați au comis și ei aceleași nedreptăți față de cei vulnerabili. Așa că, Dumnezeu a trimis profeți care au declarat Israelul vinovat. Dar, ei nu au fost singurii. Nedreptatea e peste tot.

Unii oameni comit nedreptăți în mod activ. Alții, se bucură de beneficii sau privilegii datorită structurilor sociale nedrepte, pe care le consideră un dat. Și, din păcate, istoria ne arătă că, atunci când cei oprimați obțin puterea, devin ei înșiși opresori.

Toți participăm, deci, la nedreptate, activ sau pasiv, sau chiar în mod neintenționat. Fiecare dintre noi este cel vinovat.

Acesta este mesajul surprinzător al istorisirii biblice: faptul că Dumnezeu ne oferă în dar, viața lui Isus, ca răspuns la istoria de nedreptate a umanității.
Isus a adus dreptate și justiție și totuși a murit în numele celor vinovați. Dar apoi, Dumnezeu l-a declarat pe Isus îndreptățit atunci când a înviat din morți. Așa că, acum, Isus își oferă viața celor vinovați, astfel încât și ei să poată fi declarați îndreptățiți înaintea lui Dumnezeu, nu din cauza a ceva ce au făcut, ci datorită a ceea ce a făcut Isus pentru ei.

Primii urmași ai lui Isus au experimentat această îndreptățire din partea lui Dumnezeu, nu doar ca pe un statut nou, ci și ca o putere care le-a schimbat viața și i-a îndemnat să acționeze în moduri noi și surprinzătoare.

Dacă Dumnezeu a declarat pe cineva îndreptățit atunci când nu merita asta, singurul răspuns rezonabil este de a merge și a căuta îndreptățirea și dreptatea pentru alții Acest mod de a trăi e radical și nu este întotdeauna confortabil sau ușor. Înseamnă a avea curajul de a face din problemele altora problemele mele. Asta este ceea ce a vrut Isus să spună prin a-ți iubi aproapele ca pe tine însuți. Este vorba despre un angajament pe viață susținut de cuvintele din vechime ale profetului Mica: "El ți-a arătat, omule, ce este bine! Și ce altceva cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubești îndurarea și să fii smerit în umblarea cu Dumnezeul tău?"

Day 2

About this Plan

BibleProject | Dreptate

Ce este dreptatea, și cine are dreptul să o definească? Pe parcursul acestui plan de trei zile, vom explora dreptatea biblică și vom descoperi cât de puternic înrădăcinată este în istorisirea biblică.

More