Jezus' lijden, dood en opstandingSample
Een oneerlijke ruil
“Pilatus besliste dat hun eis zou worden ingewilligd. En hij liet hun de man los die om oproer en moord in de gevangenis geworpen was, om wie zij gevraagd hadden. Maar Jezus leverde hij over aan hun wil” (Lukas 23:24-25, HSV).
Jezus’ onschuld was duidelijk. De eis van de Joden ook. Dat bracht Pilatus in een lastige situatie, want hij wilde graag bij de Joodse leiders in de gunst blijven. Hij probeerde een tussenweg te vinden door Jezus te straffen en dan los te laten. Maar de toegelopen menigte, opgehitst door hun leiders, ging hiertegen luidkeels in protest. Ook de suggestie om Jezus gratie te verlenen vanwege het Paasfeest (zoals kennelijk de gewoonte was) viel niet in goede aarde.
In plaats van Jezus werd Barabbas vrijgelaten, die een oproer had veroorzaakt en iemand vermoord. Hij was dus terecht veroordeeld. Toch kreeg hij de vrijheid en Jezus de doodstraf. Wat ontzettend oneerlijk!
Dit detail in het verhaal krijgt een diepe lading als we beseffen dat wij eigenlijk in Barabbas’ schoenen staan. Ook wij staan schuldig tegenover God. Waarschijnlijk niet vanwege oproer en moord, maar er zijn genoeg andere zonden te noemen. We hebben straf verdiend. De doodstraf zelfs, omdat de mensheid tegen Hem in opstand is gekomen. Sindsdien is ieders hart zondig en leven we in rebellie tegen onze Schepper.
Maar Jezus heeft onze plaats ingenomen. Hij is voor ons gestorven. Wij mogen vrijuit gaan! Dat is geen eerlijke ruil. Dat is pure genade.
Beschouw jij jezelf als een schuldige zondaar? Heb je Gods aanbod om te ‘ruilen’ al aanvaard?
About this Plan
Over de hele wereld vieren christenen het Paasfeest. Het evangelie van Lukas geeft ons een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen die we met Pasen herdenken: Jezus’ lijden, dood en opstanding. Deze gebeurtenissen vormen het hart van het christelijk geloof!
More