YouVersion Logo
Search Icon

Yohanes 6

6
Yesus kas makan 5.000 orang
6:1-15
(Mat 14:13-21; Mrk 6:32-44; Luk 9:10-17)
1Habis itu Yesus De pigi ke sebla danau Galilea, yang de pu nama lain danau Tiberias. 2Banyak skali orang yang ikut Dia, karna dong liat tanda-tanda heran yang De su bikin ke orang sakit. 3Jadi Yesus deng De pu murid-murid dong naik ke atas gunung kecil satu trus duduk disitu. 4Waktu itu, orang Yahudi pu hari besar Paska su dekat. 5Waktu Yesus De liat kliling begini, De liat ada orang banyak skali yang datang ke Dia, jadi De bilang ke Filipus, “Nanti tong bisa bli roti dimana, supaya dong bisa makan?” 6Yesus De bilang begitu hanya untuk mo coba Filipus, De sendiri tau apa yang De mo bikin.
7Filipus de jawab Yesus, “Kalo tong bli roti deng harga 200 uang perak#6:7 Uang perak ini pu nama dinar. Biasa satu dinar tu gaji untuk satu hari kerja. juga, itu trakan cukup untuk dong ini, biar dong dapat kecil-kecil juga.”
8Satu dari Yesus pu murid-murid, de pu nama Andreas, de ini Simon Petrus pu sodara, de bilang ke Yesus, 9“Disini ada satu anak kecil yang pu lima roti deng dua ikan, tapi itu tra mungkin cukup untuk smua orang ini ka?”
10Yesus bilang ke De pu murid-murid dorang, “Suru dong duduk.” Karna di tempat itu ada rumput banyak, jadi dong duduk, laki-laki saja kira-kira 5.000 orang. 11Habis itu Yesus ambil roti itu, baru doa syukur ke Allah, trus De bagi-bagi sama orang banyak itu. Begitu juga deng ikan itu trus dong makan sampe puas. 12Habis dong makan sampe kenyang, Yesus De bilang ke murid-murid dorang, “Kam kumpul makanan yang lebi, supaya trada yang tabuang.” 13Jadi suda, stela orang makan dong kumpul roti yang lebi tu, ada 12 loyang penu. Smua itu dari lima roti tadi.
14Waktu orang-orang itu dong liat tanda heran yang Yesus De bikin, dong bilang, “De ini betul-betul Nabi yang Allah su janji datang ke dunia.”
15Karna Yesus tau kalo dong mo datang untuk paksa De jadi raja, jadi De pigi sendiri ke gunung.
Yesus jalan di atas air
6:16-21
(Mat 14:22-33; Mrk 6:45-52)
16Waktu su mo malam, Yesus pu murid-murid dong pigi ke danau trus naik ke prahu 17mo mnyebrang ke kota Kapernaum. Waktu hari su glap, Yesus blum datang ke dong saja, 18baru di danau itu, ombak mulai besar karna angin kencang skali. 19Waktu dong su dayung prahu kira-kira lima ato enam kilometer de pu jau, dong liat Yesus jalan di atas air, De dekat dong pu prahu. Jadi dong takut skali. 20Tapi De bilang ke dorang, “Ini Saya, jang takut!” 21Waktu dengar itu, dong kas naik De ke prahu, trus jam itu juga dong pu prahu tiba di tempat yang dong mo pigi.
Orang banyak cari Yesus
6:22-24
22De pu besok, orang banyak yang masi tinggal di sebla danau tu, dong sadar kalo tadi malam cuma ada satu prahu saja disana yang murid-murid pake pigi sendiri, Yesus tra pigi sama dorang. 23Waktu itu, ada prahu-prahu lain yang datang dari kota Tiberias. Dong pu prahu sandar tra jau dari tempat yang dong makan roti, habis Yesus doa syukur ke Allah untuk roti yang orang banyak makan. 24Jadi, waktu orang banyak itu dong liat kalo Yesus deng De pu murid-murid dong trada disitu, dong naik prahu-prahu itu, trus pigi ke kota Kapernaum untuk cari Yesus.
Yesus De tu sperti roti yang bisa kas hidup
6:25-59
25Waktu dong ketemu deng Yesus di sebla danau itu, dong bilang ke Dia, “Guru, kapan Guru sampe disini?”
26Jadi Yesus jawab dorang,
“Yang Sa bilang ini benar: Kam cari Saya, bukan karna kam su liat tanda-tanda heran, tapi karna kam su makan roti sampe kenyang. 27Kam jang kerja untuk mo cari makanan yang bisa busuk, tapi kam kerja cari makanan yang tra bisa busuk, yang bisa bikin kam hidup trus sampe trada akir. Sa Anak Manusia yang nanti kasi makanan itu ke kam, karna Allah Bapa yang su kasi hak itu ke Saya.”
28Trus dong bilang ke Dia, “Kalo begitu tong harus bikin apa untuk kerja yang Allah mau?” 29Yesus jawab ke dorang, “Yang harus kam bikin untuk kerja yang Allah mau itu, kam harus percaya sama Sa yang su dapa utus dari Allah.”
30Jadi dong bilang ke Yesus lagi,
“Trus, tanda-tanda heran apa yang Guru bikin supaya tong bisa liat trus percaya sama Guru? Jadi apa yang Guru mo bikin? 31Dulu tu, tong pu nene moyang, waktu dong tinggal di tempat sepi yang kring tu, dong makan makanan yang dong bilang manna. Sperti ada tatulis, ‘De kasi dong makan roti dari surga.’ ”#Keluaran 16:15; Mazmur 78:24
32Yesus bilang ke dorang, “Yang Sa bilang ini benar: Bukan Musa yang su kasi kam roti dari surga, tapi skarang Sa pu Bapa yang kasi kam roti yang betul dari surga. 33Karna roti yang dari Allah tu, roti yang turun dari surga trus yang kas hidup dunia.”
34Jadi dong bilang ke Dia, “Tuhan, kalo begitu kas tong roti itu trus-trus suda.”
35Yesus bilang ke dorang,
“Sa ini suda roti hidup. Sapa saja yang datang ke Saya, de trakan lapar lagi. Trus sapa saja yang percaya Saya, de trakan haus lagi. 36Tapi kam tra percaya, biar kam su liat Saya. Itu yang Sa su perna bilang ke kam. 37Smua orang yang Bapa kasi ke Saya nanti datang untuk jadi Sa pu orang-orang. Kalo dong datang Sa pasti tra tolak dorang. 38Karna Sa su datang dari surga bukan untuk bikin Sa pu mau, tapi untuk bikin De yang su utus Sa tu pu mau. 39Jadi De yang su utus Saya, De pu mau tu, supaya dari smua orang yang De su kasi ke Saya, jang ada yang hilang. Tapi yang de pu mau tu, supaya nanti Sa kas hidup dong kembali waktu hari trakir. 40Karna yang Sa pu Bapa pu mau tu, supaya tiap orang yang su liat Anak trus percaya Dia, de pasti hidup trus sampe trada akir, trus Sa pasti kas hidup de kembali waktu hari trakir.”
41Orang-orang Yahudi dong mulai sungut-sungut tentang Dia, karna De su bilang kalo, “Sa ini suda roti yang turun dari surga.” 42Dong bilang, “De ini Yesus to, Yusup pu anak, yang De pu mama deng bapa tong knal tu? Knapa sampe De bisa bilang kalo De su turun dari surga?”
43Yesus jawab dorang,
“Kam jang sungut-sungut. 44Trada satu orang yang bisa datang ke Saya, kalo Bapa yang utus Sa tu tra bawa de datang ke Saya. Nanti Sa kas hidup de kembali waktu hari trakir. 45Ada tatulis dalam nabi-nabi pu kitab, kalo ‘Allah nanti mo kas ajar smua orang.’#Yesaya 54:13 Jadi tiap orang yang su dengar deng blajar dari Bapa, dong datang ke Saya. 46Itu bukan brarti su ada orang yang su liat Bapa. Tapi cuma Sa yang datang dari Allah yang su liat Bapa. 47Yang Sa bilang ini benar: Sapa saja yang percaya, de nanti hidup trus sampe trada akir.
48Sa ini suda roti hidup. 49Biar kam pu nene moyang su makan manna di tempat sepi yang kring dong tetap mati juga. 50Tapi roti yang turun dari surga ni lain, sapa saja yang makan roti ini, de trakan mati. 51Sa ini suda roti hidup yang turun dari surga. Kalo satu orang makan roti ini, de bisa hidup trus sampe trada akir. Trus roti yang Sa kasi tu, itu Sa pu badan ini, Sa kasi supaya orang-orang di dunia ini dong bisa hidup.”
52Orang-orang Yahudi dong baku mlawan yang satu deng yang lain, dong bilang, “Ih! Bagemana De mo kasi De pu badan untuk tong makan?”
53Jadi Yesus bilang tentang conto itu lagi ke dorang,
“Yang Sa bilang ini benar: Kalo kam tra makan Sa Anak Manusia, pu badan trus minum Sa pu dara, kam tra pu hidup di dalam kam pu diri sendiri. 54Sapa saja yang makan Sa pu badan deng minum Sa pu dara, de pasti hidup trus sampe trada akir, trus Sa pasti kas hidup de kembali waktu hari trakir. 55Karna Sa pu badan tu betul-betul makanan trus Sa pu dara itu betul-betul minuman. 56Sapa saja yang makan Sa pu badan trus minum Sa pu dara, de su tinggal dalam Saya, trus Sa tinggal dalam dia. 57Sama sperti Bapa yang hidup yang su utus Saya, trus De itu yang su kasi Sa hidup, begitu juga deng sapa saja yang su makan Sa pu badan, nanti Sa kasi de hidup. 58Sa ini suda roti yang turun dari surga, roti itu tra sama deng roti yang kam pu nene moyang dong makan, biar dong makan dong tetap mati. Tapi sapa saja yang makan roti ini, de nanti hidup trus sampe trada akir.”
59Ini smua Yesus De bilang di kota Kapernaum, waktu De kas ajar di orang Yahudi pu tempat ibada.
Yesus pu pengikut banyak yang kas tinggal Dia
6:60-66
60Waktu pengikut-pengikut dengar smua yang Yesus De bilang tu, ada banyak yang bilang, “Apa yang De bilang itu macam kras begitu untuk kitong, sapa yang bisa trima?” 61Yesus tau kalo dong ada sungut-sungut jadi De bilang dorang,
“Knapa, Sa pu kata-kata ni bikin kam mo brenti percaya ka? 62Trus, nanti kam pikir apa kalo liat Sa Anak Manusia, naik ke Sa pu tempat yang dulu Sa ada? 63Roh Allah yang bisa bikin manusia hidup, manusia sendiri tra bisa bikin de hidup. Kata-kata yang Sa kastau ke kam tu, itu dari Roh, trus kata-kata itu yang bisa bikin kam hidup. 64Tapi dari kam ada yang tra percaya.”
Karna Yesus De tau dari pertama, sapa yang tra percaya trus sapa yang nanti kasi De untuk dapa tangkap. 65Trus De bilang lagi, “Itu yang Sa su bilang ke kam: trada satu orang yang bisa datang ke Saya, kalo Bapa tra kasi de ke Saya.” 66Mulai dari waktu itu, banyak dari De pu pengikut-pengikut yang pigi kas tinggal Dia, trus tra ikut De lagi.
Petrus mngaku
6:67-71
67Trus Yesus bilang ke De pu murid-murid yang duablas orang tu, “Kam tra mo pigi juga ka?”
68Jadi Simon Petrus de jawab, “Tuhan, tong nanti pigi ke sapa? Tuhan pu kata-kata tu yang bisa bikin tong hidup trus sampe trada akir. 69Trus tong percaya deng tau, kalo Bapa itu Yang Suci, yang Allah su utus.”
70Trus Yesus De jawab dorang, “Sa sendiri yang su pili kam to, murid-murid yang duablas ini? Tapi satu orang dari kam tu, Iblis su kuasai dia.” 71Yang Yesus maksud tu Yudas, bapa Simon Iskariot pu anak, karna de yang nanti jual Yesus. De ini satu dari Yesus pu murid-murid yang duablas orang tu.

Currently Selected:

Yohanes 6: MPapua

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in