Qohelet 8
8
Înțeleptul, în fața puterii
1Cine este ca înțeleptul și cine cunoaște interpretarea lucrurilor?
Înțelepciunea omului îi luminează fața și încruntarea feței i-o schimbă!
2Eu [zic]: „Observă porunca#8,2 Lit.: „gura”. regelui din cauza jurământului lui Dumnezeu!#8,2 Ascultarea față de autoritate este simțită ca fiind legată de un jurământ, de un pact al cărui garant este Dumnezeu. În 1Sam 10,24, la ungerea lui Saul se spune că „dreptul regelui a fost scris de Samuel într-un text care a fost pus înaintea lui Yhwh” și care rămânea astfel garantul alianței dintre rege și popor: fidelitatea față de rege era ca și aceea față de Dumnezeu. Unii autori au citit aici o referință la jurământul lui Dumnezeu cu privire la dinastia Davídică. 3Nu te pripi să pleci din fața lui și nu sta într-un lucru rău, căci el face ceea ce-i place!”. 4Deoarece cuvântul regelui are putere și cine i-ar putea spune: „Ce faci?”.
Cel drept nu cunoaște ora judecății
5Cel care observă porunca nu va cunoaște lucrul rău, iar timpul judecății este cunoscut de inima celui înțelept. 6Căci pentru orice lucru plăcut este un timp și o judecată, iar răutatea omului este mare asupra lui. 7Căci el nu cunoaște ceea ce va fi. Cine ar putea să-i facă cunoscut ce va fi?
8Nu este niciun om ca să aibă putere asupra duhului său, să-și țină suflarea; nu este cine să aibă putere asupra zilei morții și nu este cine să trimită în război. Nelegiuirea nu-l va scăpa pe cel care o săvârșește#8,8 Lit.: „pe stăpânul ei”..
9Toate acestea le-am văzut și am pus la inimă tot ceea ce s-a făcut sub soare. Este un timp când omul are putere asupra omului ca să-i facă rău.
Bucuria este posibilă, chiar dacă lipsește răsplata
10Astfel, i-am văzut pe cei vinovați îngropați și s-au dus. Au mers din locul sfânt și au fost uitați#8,10 „A uita” se referă aici la acțiunile rele ale celui rău. Oricum ar fi, sensul pasajului pare să fie că cei răi pot să fie onorați la fel ca și cei drepți și să fie amintiți ca atare. Este un motiv nou care se adaugă la celelalte pentru a proclama absurditatea vieții. în cetatea în care au făcut [lucruri] corecte. Și aceasta este o deșertăciune.
11Pentru că nu face repede un decret împotriva unei lucări rele, de aceea inima fiilor oamenilor este plină [de dorința] de a face rău#8,11 Qohelèt susține că dacă există o judecată, aceasta ar trebui să se facă imediat. Probabil are prezentă concepția antică retributivă despre Dumnezeul care urmărește să pedepsească vina până la a patra generație.. 12Cel păcătos face răul de o sută [de ori] și-și lungește [zilele]. Totuși, eu știu că este bine pentru cei care se tem de Dumnezeu că se tem de el#8,12 Lit.: „dinaintea lui”.. 13Dar nu este bine pentru cel vinovat și nu-și lungește zilele ca o umbră, pentru că nu se teme de fața lui Dumnezeu.
14Există o deșertăciune care se face pe pământ: sunt drepți care sunt loviți ca pentru lucrarea celor vinovați și sunt vinovați care sunt loviți ca pentru lucrarea celor drepți. Și am zis că și aceasta este deșertăciune. 15Am lăudat veselia pentru că nu este bine pentru om sub soare decât să mănânce, să bea și să se veselească; aceasta va rămâne cu el în truda sa, în zilele vieții sale pe care i le dă Dumnezeu sub soare.
Înțelepciunea se recunoaște falimentară
16Când mi-am pus la inimă să cunosc înțelepciunea și să văd îndeletnicirea care se face pe pământ și că nici ziua și nici noaptea ochii [omului] nu văd somnul, 17am văzut că toată lucrarea este a lui Dumnezeu și că omul nu poate să afle#8,17 Chiar dacă întotdeauna este nesatisfăcut, omul poate să guste bucuria de a trăi și acesta este un dar al lui Dumnezeu (v. 14-15). Dar niciun înțelept nu cunoaște în profunzime, nici nu știe secretul destinației finale. lucrarea care se face sub soare. Oricât s-ar trudi omul să caute, nu găsește și chiar dacă cel înțelept ar spune că știe, tot nu poate să găsească. #Sir 13,25 #Rom 13,1 #Ex 22,10 #10,4 #Is 45,9; Iob 9,12 #12,13; Prov 19,16 #3,1 #10,14 #Înț 2,1 #9,5; Iob 21,32-33 #9,3 #3,14 #3,19; Ps 73,3; Ier 12,1 #9,7; 11,9 #2,24 #1,13; 2,23 #3,11
Currently Selected:
Qohelet 8: VBRC2020
Highlight
Share
Copy
Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in
Copyright © 2020 Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei Romano-Catolice de Iași